De Wereld Rond

t/m 25 mei 2024

kees schouten in de kapel-2024

Uit de Culemborgse Courant (Kontakt):

CULEMBORG • Kees Schouten toont in de kapel van het Weeshuis in Culemborg schilderijen uit de serie ‘De Wereld Rond’.

In Culemborg heeft Kees Schouten tot nu toe vrijwel altijd zijn fotowerken laten zien, stillevens met glazen vazen. Schouten schildert ook. Op alle werken uit de serie is een golvend object te zien dat voor Schouten zijn imaginaire reis over de wereldzeeën verbeeldt. 

Op het punt van vertrek komt men uiteindelijk ook weer terug, misschien wel na tachtig dagen zoals in de avonturenroman van Jules Verne. 

Tachtig werken

Schouten heeft besloten dat zijn serie uit tachtig werken moet komen te bestaan, maar hij is nog niet op de helft. In de kapel is niet alleen een aantal werken uit de serie van tachtig te zien, maar ook een aantal werken –soms studies– die een variant hierop zijn. aroundtheworld-1-2022

In bijna al het getoonde werk van Schouten ziet men een combinatie van een 3D-achtig object tegen een achtergrond met een onregelmatig decoratief patroon. “Op de academie een absoluut verboden combinatie”, zegt Schouten “maar een uitdaging om daar één gebalanceerd geheel van te maken. Het mag –of moet– eigenlijk wel een beetje wringen.”